úterý 20. srpna 2013

Poslední článek

Hodně čtenářů to již ví, ale přesto jsem myslela, že by bylo lepší, kdybych to sem napsala oficiálně. Dianka nás v neděli 11. 8. po dlouhém boji s rakovinou opustila.

Asi začnu od začátku. Ve středu 7. 8. Dia musela do nemocnice na JIPku, protože se jí špatně dýchalo. Tam jí dali kyslík a výživu a udělali jí rentgen. Doktor řekl, že metastáze na plicích se trochu zvětšily, ale ne natolik, aby působily takové problémy s dýcháním. Tvrdil, že je to také psychického rázu (nevím, jak to přesně probíhalo, protože já sama jsem v tu dobu byla v USA). Večer Diju přesunuli na normální lůžkové oddělení, protože chtěla, aby tam s ní mohla být mamka. Druhý den ráno si mamku odvedla doktorka a řekla jí, že podle klinického obrazu (poslechu dýchání) a celkového stavu to vypadá, že jí zbývá už jen pár dní. Dávali jí nalbufin a pak jí její oblíbený doktor nasadil i morfin proti bolesti a prášky proti úzkosti. Prostě do ní cpali všechno možné.

Vždycky tam s ní byl někdo z jejích blízkých, nikdy tam nebyla sama. Kvůli morfinu pořád míň a míň vnímala (což bylo možná dobře, protože neměla takové bolesti) a v neděli těsně před půlnocí odešla. Pro celou rodinu to byla velká rána, ale zároveň jsme věděli, že už je jí líp a že už jí nic nebolí. Co způsobilo tak rychlé zhoršení Díjina stavu nevíme úplně přesně, ale prevděpodobně za to mohly metastáze na plicích.

V pondělí jsme začali plánovat pohřeb. Zabralo to hodně času, ale s mamkou jsme to chtěly udělat tak, aby se to Dije líbilo. Konal se v sobotu 17. 8. na lesním hřbitově v Hradci Králové. Obřad podle mě nebyl klasicky pochmurný, jak to obvykle bývá. Samozřejmě to byla smutná událost, ale snažili jsme se, aby si všichni Diju pamatovali takovou, jaká byla - veselou, praštěnou, silnou a plnou života. Proto nehrály klasické pohřební písničky, ale hudba, kterou opravdu poslouchala (např. Waiting all night, Fatty boom boom, Blurred lines, She wolf, ...). Smuteční řeč jsme dávali dohromady společně s mluvčím, bylo tedy zdůrazněno všechno, co měla ráda, co na ní bylo skvělé, ale i čím nás vytáčela... prostě vše, co ji vystihovalo. Rozloučení s ní se mi hodně líbilo a myslím (doufám), že by se líbilo i jí.

Pokud byste měli nějaké nejasnosti nebo dotazy - http://ask.fm/KarolinaKlibany

Karolína Klibániová (sestra)

47 komentářů:

  1. Pěknej pohřeb jste jí udělali :) a byl tam i její ttáta?

    OdpovědětVymazat
  2. Upřímnou soustrast. Moc mě to mrzí, každý den na D. myslím a koukám na její fotky. Byla to strašně svělá a silná holka a to, jakým způsobem se s nemocí poprala otevřelo oči spoustě lidí. Dianka nám ukázala, na čem v životě opravdu záleží. Děkuju moc. <3

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem prostě vůbec nepřemýšlela, že by to takhle mohlo dopadnout.. Doma jsme ji všichni drželi palce. Jsem ráda za tenhle poslední článek, udělali jste to asi tak, jak by chtěla ona a to je na tom to krásné. Naštěstí v nemocnici nebyla nikdy sama, tak byla do poslední chvíle s blízkými. Ještě jednou vám přeju upřímnou soustrast ať to zvládnete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že nebyla v nemocnici nikdy sama je pěkné, ale jakpak to asi bylo předtím než onemocněla? Rodina a kamarádi se jí nejspíš krásně věnovali.

      Možná by nebylo na škodu, kdyby ti co se chystají v brzké době umřít řekli nebo napsali jaký by si přáli pohřeb (např. jaké pohoštění, hrob atd. - to je pro toho člověka po smrti nesmírně důležité).

      Můj názor

      Vymazat
    2. ale přemýšlet nad vlastním pohřeb, to neni schopný každý, zvláště pak ne dítě.Dobře 80 letý dědeček ano, ví že každý jednou odejdeme, ale dítě?

      Vymazat
  4. Upřímnou soustrast. Moc jsem Diance fandila a ikdyž jsem jí osobně neznala, přišla mi velice blízká. Kdybych měla jednou dceru, přála bych si, aby byla jako ona. Vím co teď prožíváte, na rakovinu mi odešel tatínek, ale tohle prožívám mnohem víc i proto, že Dianka byla mladá a měla si užívat a né procházet tímhle vším :(. Přeju celé vaší rodině v životě už jen a jen štěstí.

    OdpovědětVymazat
  5. Přeji též upřímnou soustrast a velice děkuji za článek, jak to tedy vlastně bylo. Mně také hodně lidí zemřelo na rakovinu, takže úplně vím, čím si procházíte. Je dobře, že se pohřeb netáhl až v tak smutečním rytmu, ale spíše v takovém, v jakém by si to přála Dian.
    Muselo být hrozně těžké vědět, že Dian zbývá jen pár dni života. Přesto asi bojovala dál a dál, co jí síly stačily. Alespoň to si myslím, protože tak na mě působila.
    měla bych jedno přání a myslím si, že nejsem sama.
    Mohla bys jako její ségra pokračovat ve vedení tohoto blogu? Nejen, že pak máme všichni pocit, že na ní nikdo nezapomíná, ale je to stále takové, jako by tu byl mezi námi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, úplně si ale nejsem jistá, o čem přesně bych měla psát.

      Vymazat
    2. Co kdybys pokračovala třeba ve vyprávění o Dian. Jaká byla, nebo jak jsi to viděla ty, jako ségra. Tohle jsou věci, které lidi vcelku zajímají. Tedy samozřejmě, pokud se o tom chceš bavit, pokud ne, tak to všichni zajisté pochopí.
      Jen jsem si říkala, že by byla škoda, kdyby její blog zanikl. Nebo spíše upadl do zapomnění.

      Vymazat
  6. I když jsem Diu osobně neznala, tak jsem jí maximálně fandila a věřila, že to zvládne. Její blog je naprosto úžasný a myslím, že dodala hodně odvahy a síly lidem v podobné situaci.Dneska jsem byla se synem v Motole na kontrole na onkologii, tak to na mě zase všechno dolehlo. A taky tak trochu chápu, o čem to všechno je... Upřímnou soustrast... :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Dianka byla naprosto úžasná skvělá a silná slečna,moc jsem si přála aby tento boj vyhrála..... Upřímnou soustrast přeji a bude v mých vzpomínkách navždy. Jitka.

    OdpovědětVymazat
  8. Když jsem si dnes přečetla poslední článek, doslova ve mně hrklo. Die jsem moc přála, aby svůj boj vyhrála a aby mohla zase žít naplno. Upřímnou soustrast....

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím že nikdo si nepřipouštěl že by to takhle mohlo dopadnout. Je mi to líto, měla jsem radost z každého jejího pokroku,moc jsem jí fandila. Čekala jsem spíš nějaký článek o tom,jak se zlepšuje v chození.. Určitě by bylo fajn,kdybys s blogem ještě pokračovala,jak už tu nekdo psal. Treba vzít každý článek co ona napsala a napsat ho z tvého pohledu. ;-) samozřejmě pokud si to nechcete připomínat znova,tak myslím že to čtenáři určitě pochopí. Musí to být hrozně těžké pro vas všechny. M.

    OdpovědětVymazat
  10. A už to tu upadá :( Přitom není zesnulá ani měsíc :(

    OdpovědětVymazat
  11. Taky to tu sleduju. Je to škoda. Dia ukázala světu,že vzdávat se není dobrá cesta a i když naonec nevyhrála, otevřela oči spoustě lidí. Bylo by škoda,aby se na ten bog zpomělo,když má tolik čtenářů a je v něm vidět síla a odhodlání člověka. Určitě inspruje spoustu další lidí.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak snad její sestra tyto stránky čte a bude se snažit Dianin blog udržet. Myslím si, že by tato stránka neměla upadat jen proto, že je autorka bohužel po smrti. Rozhodně si myslím, že by si to Dia takhle nepřála. Karolínko, zamysli se.

    OdpovědětVymazat
  13. Že to tu upadá? Lidi vzpamatujte se, co chcete od Karolíny slyšet, jak je těžké, že Dia odešla?Chápete, že to je pro ní těžké, že ztratila ségru a ještě o tom má psát?Když vám někdo umře musíte se s tím nějak vyrovnat(i když to nejde) a nevyrovnáte se s tím asi,když budete psát o tom jaký byl pohřeb, jak to kdo prožívá v rodině apod. je to rodinná soukromá záležitost, do které upřímně nikomu nic není!!Navíc Dia byla jenom jedna, tím že odešla, skončilo i psaní blogu.
    Karolínko hodně sil..

    OdpovědětVymazat
  14. Budeš mi chybět Dianko :(, ale děkuji za to, že si byla. Taková silná, krásná, milá, slečna na tu se nezapomíná pro mě tu budeš pořád. Karolínce a celé tvé rodině přeji hodně sil.

    OdpovědětVymazat
  15. Jasně že je to těžký,jasne,že je to rodinná záležitost. Ale nechapu,proč tady nekod cizí rozhoduje o tom,co by měla a neměla Karolína dělat. stejně to vypadá,že sem ani nechodí,tak co řešíte? Je skoda,že se tu vcera neobjevil nějaký prispevek,když to bylo měsíc od toho smutného dne. Ale třeba se tu časem nějaký prispevek ještě objeví. :-) rozhodne by stálo za to ty stránky upravit do podoby aby bylo jasné jak to je. Ale rozhodně bych je narušila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tydle stránky byly jsou a budou o Diance, ne o její ségře, dianka odešla a s ní odešly i její články.

      Vymazat
    2. ..přesně tak..

      Vymazat
    3. Souhlasím. Byl to blog mojí sestry, nemám žádné právo to tu teď přebírat. Chci, aby i jejím zůstal. Navíc tohle téma je pro mě dost bolestivé i bez toho, abych o tom musela přemýšlet do podrobna a probírat to v článcích. Některé věci mají zůstat soukromé. To by snad každému slušnému člověku došlo... Karolína K.

      Vymazat
  16. Ty jsi taky narušená, ty blbko! :-D. Zamysli se nad sebou nebo se o to alespon pokus.

    OdpovědětVymazat
  17. Karolína studuje v Americe a vrátí se pravděpodobně v květnu 2014, takže snad chápete, že nemá čas ;)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, Dianu neznám, ale z toho co se mohu dočíst, na ní nic obdivuhodného (viz. komentáře u před. čl.) nevidím. Vypadá to že nebyla moc šťastná, potom onemocněla a nakonec umřela... možná něco přehlížím, ale připadne mi divné obdivovat člověka jehož stav se zhoršuje a ještě se s tím vypisuje na blog (možná nešlo o obdiv, ale o útěchu autorky článků?). Je škoda že si spousta lidí začne někoho více všímat až když je nemocný nebo mrtvý, možná je to oblibou trápení? BAVÍ vás to opravdu?

    Můj názor

    OdpovědětVymazat
  19. Nikdo tady neobdivoval její nemoc ale to, jak s nemocí bojuje a jak dobrou náladu dokázala mít ať se dělo cokoliv. Jak říkáš, Dianu neznáš, takže bych si bejt tebou zanechal jízlivosti. Nikdo tady neobdivoval její horšící se stav, nýbrž její bojovnost. Příště si koukej radši do pusy.

    OdpovědětVymazat
  20. Já teda Diu znala dobře, měly jsme k sobě blízko a obdivuhodného toho na ní bylo hodně. Že nebyla šťastná z toho, že měla rakovinu, tak to je asi dost logické. Ale i přesto chtěla, aby lidé o této nemoci věděli víc, než se dozví ze zpráv. Chtěla, aby věděli, jako to doopravdy je. Byla nejstatečnější člověk, kterého znám, i když si prošla horšími věcmi, než si vůbec dokážeš představit. Myslím, že sdílení toho, čím si procházela, požadovalo dost kuráže. Lidé neobdivovali její horšící se stav (to ti snad mohlo dojít), ale její postavení vůči všemu a to, jak byla silná. Jestli ti tohle nedošlo, tak máš asi pomalé vedení. Karolína - sestra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, asi nebyla tak obdivuhodně silná podle toho jak dopadla :-D

      Vymazat
    2. Prosim? Napis mi sem svoje jmeno a pojd mi to rict do oci

      Vymazat
    3. Psychická síla a fyzická nemoc spolu nemají nic společného. Normálně lidem s blbými komentáři nenadávám, ale ty vážně musíš být kretén bez mozku.

      Vymazat
    4. Az projdes veskerym lecenim, vezmou ti nohu a nakonec zjistis, ze to vsechno bylo zbytecny a naopak se to svinstvo jeste dal rozsiruje, uvidime, jak psychicky silnej/silna budes ty :) Dia byla obdivuhodne silna stejne tak, jak hodne obdivuhodnej idiot ty ses :)

      Vymazat
    5. Co je tohle za sráče?!! Dej kontakt!

      Vymazat
    6. Myslím, ten s debilníma kecama o Die..

      Vymazat
    7. Anonymní22. září 2013 17:13
      No jo, asi nebyla tak obdivuhodně silná podle toho jak dopadla :-D

      blbej vtip kámo..(y)

      Vymazat
  21. nebylo by lepší opravdu zrušit tento blog popř. zakázat komentáře jestli to jde, protože lidí bez mozku je opravdu hodně..:(..dianka byla úžasný člověk a právě tento blog byl o jejím prožíváním nemoci, ne o jejím sebelitování apod.. chtěla přiblížit jaké to je, a ne jenom co vidíš ve zprávách, kdy to je hodně úzký úhel pohledu...

    OdpovědětVymazat
  22. Nestačím se divit, jak moc je někdo ubohý. Z komentaře z 20.9. se mi chce zvracet. Toto může napsat jedině dement, opravdu snad bez mozku. Sam(a) se boji určitě i zubaře a tady si potřebtuje dokazovat svoji "sílu". Jsi k politování nebo spíš na rozbití huby!

    OdpovědětVymazat
  23. Nemoc Dianku hodně změnila. Fyzické utrpení zvládala obdivuhodně a v dobách zlepšení jsme díky ní zažívali krásné chvíle. Dala naší rodině nový smysl. Oči ji zářily a dávaly nám novou naději. Zachovala si dětskou hravost - peskovala kamarádky i štěňátko Diamonda a zároveň získala racionalitu a odstup dospělého. Plánovala, že se
    stane profesionální fotografkou (hezky fotila - viz její webová galerie), s mámou se učily na přijímačky, které úspěšně udělala. Těšila se na objektivy, které ji doporučí ve
    škole. Na zahradě chtěla vykopat velký bazén, aby si mohla příští rok zaplavat a těšila se na výběr plavek.
    Vytvořila mnoho krásné bižuterie, obrázky zalévala pryskyřicí do kovových lůžek, vytvářela potištěná trička.
    Dovedla se bavit, chodili se sestrou a mámou nakupovat (i 5 hodin ve Futuru!), chodily
    do Cinestaru a pak dolů na občerstvení, v letním kině byly s na estrádě "Partička".
    V Centrálu se sestrou (13. 7.) zářila štěstím - ve velké společnosti.

    Seděla na vozíku před ordinací se skloněnou hlavou a už neodpovídala - když se
    dozvěděla, že už nemá šanci.

    Kvůli dýchacím potížím byla převezena na JIRP a pod maskou dýchala kyslík. Nikdy tam nebyla sama.
    Povídali jsme si o dovolených a když jsme si prohlíželi fotky z webového úložiště,
    máma říká - ta je nějaká rozmazaná, Diana - mami, to máš pomalý internet.

    Když ji sundali obklad z čela, odpojili hadičky, kolíček z prstíku a dýchací masku,
    s krátkým vlásky vypadala jako andílek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to moc líto. Přeji Vám hodně sil a jen samé krásné vzpomínky na neskutečně úžasnou Dianku.

      Vymazat
  24. Díky za zprávu pohledu na Dian, zřejmě od rodiny. Muselo pro Vás být těžké toto napsat. A o to více si toho vážím.
    Na pohřeb jsem jí poslala kytici. Neměla jsem dost sil tam jít. Přijde mně velice nespravedlivé a kruté, když zemře mladý člověk. Rodinu obdivuji stejně tak, jako jsem obdivovala a vždy budu Dian. Ze zlých názoru lidí si nic nedělejte. Někteří lidé jsou zrkátka takoví. Jeden by se z toho pozvracel. Nicméně na ně také dojde.
    Mohu mít pár otázek?
    Zajímalo by mě, zda zemřela ve spánku, nebo zda padla do komatu a nechali jste jí odpojit? Také by mě zajímalo, zda zemřela v důsledku selhání plic na metastáze, nebo protože byly plíce již příliš slabé celkově? Je jí hrozná škoda.
    Věřím, že vypadala jako spící anděl, protože ona měla za svého života neskutečnou sílu a slunce v duši. Navždy na ní budu vzpomínat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla jsem u toho, ale mamka mi řekla, že Dije dávali různé léky proti bolesti a postupně už tolik nevnímala a většinu času spala. A pak po pár dnech v nemocnici jednou v noci najednou začala nějak jinak dýchat, tak jí doktoři přidali dávku morfinu, kdyby náhodou měla bolesti, a do půlnoci už přestala dýchat úplně. Přesnou diagnózu nevím, protože doktoři vám vždycky řeknou s prominutím hovno, ale její srdce už nejspíš nezvládlo její plíce (kvůli pneumotoraxu, metastázám atd.).

      Vymazat
  25. Doufám,že už je vám všem líp,i když je jasné,že vzpomínky zůstávají.. Je mi líto,že se najdou lidé,co jsou schopni napsat takový komentář jako se tu objevil 20.9. A souhlasím,že by bylo lepší komentáře zakázat. Hodně sil! M.

    OdpovědětVymazat
  26. Teď byla reportáž o pánovi na Joj...byl na tom úplně stejně jako Dia, akorát zatím ještě žije, ale taky prý už počítá s tím, že nejspíš umře, jelikož se taky může spolíhat už jenom na alternativní léčbu, ale zažaloval doktora, že mu špatně určil diagnózu, jinak by ještě pořád měl svoji nohu....Dia něco takovýho tady taky psala, možná jste to taky měli udělat :( sice už je pozdě říkat, coby kdyby, ale já tomu prostě pořád nedokážu uvěřit, i když jsem ji neznala....svět je nespravedlivý...

    OdpovědětVymazat
  27. Dianku osobně neznám, na tento blog jsem přišla úplně náhodou, ale DĚKUJI ZA NĚJ! Přečetla jsem ho celý a strašně se mě to dotklo. Je hrozný, když umře mladý člověk a já doufám, že je Dia někde, kde je jí krásně. Člověk si po přečtení tohohle blogu uvědomí, jaké kraviny denodenně řeší! Vždyť já se mám vlastně jako prase v žitě! Opravdu ještě jednou děkuji a přeji celé rodině už jen a jen samé zdraví! Irena

    OdpovědětVymazat
  28. (¯`v´¯)
    `*.¸.*´ ANGELS LIVE
    ¸.•´ ¸.•*¨)¸.•*¨) FOREVER!
    (¸.•´(¸.•(¸.•(¸¸.•¨¯`•.¸¸.♥

    OdpovědětVymazat
  29. Příští rok 10 let. To snad ani není pravda. Doufám, ze odpočívá v pokoji.

    OdpovědětVymazat
  30. Je to přes 10 let, našla jsem to náhodou. Hrozně mne to vzalo. Nikdy se mi to ještě nestalo. Číst to už nebude nikdo, ale přece to píšu, protože mám meta v kostech a její boj mne posiluje. Možná se s ní později uvidím.

    OdpovědětVymazat